Hönö-Klåva

Denna båttur tar er en bit upp i den norra skärgården. Vi kryssar mellan Öckerö, Björkö och Knippla innan vi lägger till på Hönö-Klåva. Hönö-Klåva har en fin hamn, både med fiskebåtar och mycket fritidsbåtar. Kajen med alla affärer passar för shopping. Denna tur lämpar sig för 3 timmar och uppåt.

I Klåva finner du en stor aktiv fiskehamn och småbåtshamn, endast ett stenkast norr om Vinga fyr. Runt hamnen har du nära till Livsmedel & shopping, kroppsvård, Fiskemuseet, bowling, tennisbana, gym, restauranger och kaféer. Det är nära till bad och strövområden.

Hönö ligger söder om Öckerö och är den största av öarna i Göteborgs skärgård.Det är också den ö som har flest invånare, cirka 5000. Namnet kommer från det fornnordiska ordet hein som betyder flackt bergsområde. Ön hade mycket odlingsbar mark mellan de låga flata berghällarna.

Redan på medeltiden fanns det fem byar här, och många av skärgårdshusen är väl bevarade. I byn Heden, uppe på fjället står en väderkvarn som utnyttjat vinden i 150 år, men den slutade att mala korn på 1920-talet.

Här kan du fortfarande få en känsla av hur det var i en gammaldags skärgårdsby. Vill du veta mer om öbornas historia ger Hönö Bygdegård en bra inblick i livet på ön. Eller ta en tur på fiskemuseét i Klåva. Här får du veta mer om fisknäringens utveckling, krigshistoria samt yrkesfiskarnas och sjöfararnas kamp för att överleva.

Kontakta för bokning